Parfüm kisokos

ILLAT-KISOKOS

Az illatok besorolása sokszor nem egyszerű - érezte már, úgy hogy nehezen értelmezi, amit az illatok dobozán leírnak? Ha igen, az alábbi útmutató segítségére lesz!

AZ ILLATOK BESOROLÁSA ÉS TÍPUSAI

Eau de Cologne: Az eau de cologne elnevezés általában alacsony, cc. 3%-os koncentrációjú parfümöt jelent. Ideális választás meleg nyári napokra.

 

Eau de Toilette: az eau de toilette 3-8%-os koncentrációjú, könnyedebb parfümfajta. Illata frissítő, érezhető órákon át, de nem tart egész nap. Használata inkább tavaszra és nyárra ajánlott.

 

Eau de Parfum: az eau de parfum az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb parfüm koncentráció, mely alapjegyből, szívjegyből és fejjegyből tevődik össze és 10-30% között parfümolaj tartalommal bír. Illata órákig tart, az alap illatjegyek akár 24 órán át is, így igen alkalmas egész napi használatra. Használata: permetezze a ruhájára és a hajára.

 

Parfum: A parfüm tartalmazza legmagasabb koncentrációban a parfümolajat. Alapjegyből, szívjegyből és fejjegyből álló elegye fokozatosan bontakozik ki, így egész nap tart. Használata: csöppentsen/permetezzen belőle a csukló belső részére. 

 

ILLATOK ÖSSZETÉTELE

 

Kompozíció: több parfüm-jegyből vagy összetevőből álló, egyedülálló illat-kompozíció.

 

Fejjegy: amikor megszagolunk egy illatot, először a fejjegyében találó összetevőket érezzük. Ezek általában markáns illatok, amelyek gyorsan elpárolognak. 

 

Szívjegy: a szívjegyben található komponensek tovább megmaradnak, mint az alapjegy összetevői, de kevesebb ideig érezhetőek, mint a fejjegy tagjai. Általában a virágos vagy a zöld illatkomponensek közül kerülnek ki: például rózsa vagy levendula. 

 

Alapjegy: az alapjegy a parfüm leghangsúlyosabb része. A szívjegy és a fejjegy teremti meg az illat fő hangulatát és stílusát, míg az alapjegy általában csak 30 perc eltelte után érezhető. A pézsma az egyik legnépszerűbb alapjegy. 

 

 

 

ILLATCSALÁDOK

 

Virágos: virágok illatából álló kompozíció. Közkedvelt kombináció a narancsvirág, a bazsarózsa, a narancsvirágolaj és a frézia. Olyan virágos illatot is létre lehet hozni, amelyben egy virág illata dominál, például a rózsáé. 

 

Kedvencünk:
My Naked Truth Eau de Toilette

 

Gyümölcsös: bármilyen gyümölcsről is legyen szó, legyen az málna, alma, grépfrút vagy citrom, a gyümölcsös illatok friss és nőies hatást nyújtanak. 

 

Kedvencünk:
Pretty Swan Eau de Toilette

 

Orientális: az orientális illatok legmarkánsabb összetevője az ámbra. Általában édes és meghitt hatást keltenek, rendkívül közkedvelt illatok. Sok esetben társítanak jegyeihez tonkababot és vaníliát. 

 

Kedvencünk:
Amber Elixir Eau de Parfum

 

Fűszeres / Fás: ezek az illatok körbeölelik a viselőjüket. Fűszeres válfajaik gyakran tartalmaznak dohányt, fahéjat, szantálfát, cédrust vagy friss gyömbért. A fás - fűszeres illatok népszerű összetevője a pacsuli.  

 

Kedvencünk:
So Fever her Eau de Parfum