Napozási tévhitek

TÉVHITEK A NAPOZÁSSAL KAPCSOLATBAN

Üdvözöljük a nyári egyetemen! A mai téma: a napozás és a fényvédelem. Ha úgy érzi, hogy nem minden világos ezen a téren, az alábbiakban megismerheti a napozással kapcsolatos leggyakoribb tévhitek cáfolatát.

1. “AMIKOR BORÚS AZ IDŐ, NEM SZÜKSÉGES NAPOZÓ TERMÉKET HASZNÁLNI ”
A Bőrrák Alapítvány által végzett kutatások szerint a Nap által kibocsátott UV-sugarak 80%-a áthatol a felhőkön, így akkor is ajánlott minimum 15-ös fényvédelemmel rendelkező készítményt használni, ha felhős az ég. 

 

2. “MIVEL NEKEM VISZONYLAG SÖTÉT ÁRNYALATÚ A BŐRÖM, NEM KELL NAPOZÓ TERMÉKET HASZNÁLNOM
A sötétebb vagy olivabarna árnyalatú bőrrel rendelkező emberek nehezebben égnek le, mint a világosabb bőrű társaik, de ettől még számukra is fontos a napozó készítmények használata. Miért? Mert attól, hogy nem ég vörösre a bőrük, még ugyanúgy tapasztalják a napégés hatását: a bőr feszülését, károsodását és az égés fájdalmát. A sötétebb bőrű emberek között ugyan alacsonyabb a bőrrákban szenvedők aránya, de ezzel együtt általában későbbi fázisban diagnosztizálják őket, így nehezebb a kezelésük. Mi azt ajánljuk, hogy ne kockáztasson senki ezen a téren. 

3. “A FÉNYVÉDŐ FAKTOR (SPF) MEGVÉD A NAPTÓL”
A fényvédő faktor (SPF) nem a védelem mennyiségét jelzi, hanem azt, hogy mennyi idő alatt ég le az UVB sugarak hatására a bőr ahhoz képest, mintha nem használtunk volna napozó készítményt. Például ha napvédő nélkül 30 perc alatt ég le a bőrünk, akkor egy 15-os fényvédő faktorral rendelkező készítmény 15-ször ennyi ideig óvja meg a bőrt. 

Régen úgy hitték, hogy csak az UVB sugarak károsítják a bőrt, de ma már tudjuk, hogy az UVA sugaraktól is óvnunk kell. Mivel nincs olyan magas fényvédő faktor, amely az összes UV-sugarat képes lenne kiszűrni, így ajánlott napszemüveget és kalapot is viselni valamint adott esetben árnyékba húzódni.

 

4. “A NAPOZÓ KÉSZÍTMÉNYEKTŐL PATTANÁSOS LESZ A BŐRÖM”
Ha az Ön bőrén gyakran kialakulnak pattanások, válasszon egyedi igényekre kifejlesztett terméket univerzális napozó termékek helyett. Olyan készítményt válasszon, amely ideális az Ön bőrtípusához: nem zsíros és könnyű textúrájú, így nem csillog tőle az arcbőr. Mindennapos használathoz olyan arckrémet használjon, amely egyszerre kezeli az arcbőre problémáit és védi a naptól. A mi kedvenceink a Bioclinic bőrvédő és -halványító nappali krém SPF 45 és az Ecollagen Ecollagen bőrvédő nappali krém SPF 30.

 

5. “A NAPOZÓ TERMÉKEK SOHA NEM JÁRNAK LE”
A napozó készítményeknek is van lejárati dátuma, így ajánlatos ellenőrizni használat előtt, hogy nem járt-e még le. Ha nem jelölték a flakonon, írja rá a vásárlás dátumát egy filccel.  

 

6. “AZ ALKALMI SZOLÁRIUM HASZNÁLAT TELJESEN RENDBEN VAN” 
Nincs rendben. A szolárium nagy mennyiségű UV-sugárzásnak teszi ki a bőrünket csupán pár centiméter távolságból. Valójában 12-szer több UV-sugarat bocsájt ki, mint a déli napsugárzás. A szolárium nem csak bőrpigmentációt és ráncokat eredményezhet, hanem bőrrákot is előidézhet. Ha szeretné a nyári szezont barnább színnek kezdeni, használjon inkább önbarnító készítményt. 

 

7. “ÉS MI A HELYZET A D-VITAMINNAL?”
A D-vitamin alapvető fontosságú tápanyag, amely szükséges a szervezet egészségének fenntartásához. Az a különlegessége, hogy a testünk automatikusan előállítja napsugárzás hatására. Napvédelemmel teljesen rendben van, ha kint tartózkodunk 1-2 órát a napon de olajos halakból és tejtermékekből is hozzájuthatunk D-vitaminhoz, valamint multivitaminnal is kiegészíthetjük vitamin bevitelünket.