Bőrtipusok jellemzői

ISMERJE MEG BŐRTÍPUSÁT!

A genetikai hátterünk fontos szerepet játszik abban, hogy milyen az arcbőrünk. Jelentősen befolyásolják ezen felül bőrünk megjelenését a hormonális változások, az étkezési szokásaink és a környezeti hatások is. Ahhoz, hogy megfelelőképpen tudjuk ápolni és óvni a bőrünket, tudnunk kell, hogy milyen a bőrtípusunk és ennek megfelelően milyen arcápolási rutint kell alkalmaznunk.

KOMBINÁLT BŐR

Bőrtípus jellemzői:
A kombinált bőrtípust viszonylag nehéz beazonosítani, mivel egyezerre többféle bőrtípus jellegzetességeit mutatja. Általában a T-zónában zsírosabb területek jellemzik, míg az arc többi részén száraz vagy normál a megjelenése.

Ápolása:
Az arc különböző tüneteket mutató területeit a hozzá illeszkedő készítménnyel kezeljük. A T-zónában könnyű gél-állagú krémeket és a zsíros jelleget csökkentő kémet használjunk, a szárazabb területeken pedig intenzíven hidratáló krémeket alkalmazzunk. 

Kombinált bőrre ajánlott termékek: Optimals Oxygen Boost nappali krém normál/kombinált bőrre, True Perfection arcbőr tökéletesítő szérum, Ecollagen könnyű textúrájú ránctalanító nappali krém.

ZSÍROS BŐR

Bőrtípus jellemzői:
Fénylő bőr és túlzott faggyútermelés jellemzik. A szervezet hormonális változásainak hatására vagy alkohol fogyasztás mellett általában súlyosbodnak a tünetei. Gyakran megjelennek rajta mitesszerek és pattanások, valamint tág pórusok láthatóak a T-zónában. 

Ápolása
Ne próbálja meg túl sok arcmosással szárazabbá tenni a bőrét, mivel ez még intenzívebb faggyútermelést eredményez. Használjon kíméletes arclemosó készítményt és arctonikot, majd könnyű textúrájú szérumot és arckrémet. Meglepőnek tűnhet az, hogy a hidratálás is az arcápolási rutin része ennél a bőrtípusnál, de szükséges, mivel elősegíti a bőr egyensúlyának fenntartását. Mattító arcápoló kendővel eltávolíthatja a napközben felhalmozódott faggyút, az agyagos maszk heti használatával pedig mélyen kitisztíthatja a pórusokat, mivel a maszk felitatja a bőrről a felesleges faggyúváladékot és helyreállítja a faggyúképződés egyensúlyát.
 

Zsíros bőrre ajánlott termékek:  Optimals Oxygen Boost nappali krém zsíros bőrre, True Perfection arcbőr tökéletesítő szérum, Ecollagen könnyű textúrájú ránctalanító nappali krém

SZÁRAZ BŐR

Bőrtípus jellemzői:
A száraz bőr nem a nedvesség mennyisége miatt száraz, hanem azért, mert a külső rétegei nem képesek stabil szinten tartani a nedvességszintet. Alig látható, zárt pórusok, egyenetlen bőrfelület, finom ráncok és piros foltok jellemzik.

 

Ápolása:
Ne használjon durvább arctisztító készítményeket, mivel ezek roncsolják a bőr hidro-lipid rétegét, ehelyett válasszon gyengéden ápoló arctisztító tejet. Magas fényvédelemmel ellátott hidratáló krémmel megakadályozhatja azt, hogy a túlzott napfény káros hatása folytán még inkább kiszáradjon a bőre. Ne használjon tejsav- vagy karbamidtartalmú krémet, mivel ezek is szárítják a bőrt. Ne használjon bőrradírt, inkább vattával távolítsa el a szennyeződéseket az arcáról. Mivel a forró víz szárít, zuhanyozzon inkább langyosabb vízben. 

Száraz bőrre ajánlott termékek:  True Perfection arcbőr tökéletesítő nappali krém, Ecollagen ránctalanító nappali krém SPF 15, Bioclinic bőrvédő és -halványító nappali krém SPF45

 

ÉRZÉKENY BŐR

Bőrtípus jellemzői:
Kipirulásra hajlamos, egyenetlen bőrfelület jellemzi. Hőre gyakran érzékeny és könnyen kialakulnak rajta irritált, viszkető területek.

 

Ápolása:
Ne használjon olyan termékeket, amelyek sok illatanyagot vagy erős öregedésgátló hatóanyagot tartalmaznak. Ha az eddig használt krémektől viszket a bőre és kipirosodik, akkor óvatosan próbáljon ki kíméletesebb formulájú termékeket. Minél egyszerűbb és természetesebb antiallergén készítményeket használjon az irritáció megakadályozása érdekében.

 

Érzékeny bőrre ajánlott termékek: Optimals Oxygen Boost nappali krém száraz/érzékeny bőrre